Horasan’da  bulunan “Yazılıtaş Kitabesi” Erzurum’da  müzede sergileniyor 

Horasan’da  bulunan “Yazılıtaş Kitabesi” Erzurum’da  müzede sergileniyor 
Yayınlama: 22.08.2023
Düzenleme: 22.08.2023 14:53
1.300
A+
A-

Horasan’da  bulunan “Yazılıtaş Kitabesi” Erzurum’da  müzede sergileniyor

Erzurum’un Horasan İlçesinin 17 km güneydoğusundaki  Yazılıtaş Köyü’nde bulunan Yazılıtaş yazıtı yapımının tamamlanmasıyla açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un yaptığı  yeni  Erzurum Müzesi’nde eser uzmanlar tarafından örneği tasarlanarak müzeye yerleştirildi.

Yazılıtaş Köyü’nde bulunan Yazılıtaş yazıtında, Urartu Kralı Minua’nın bu seferi ile ilgili geniş bilgi verilmektedir:

Mö 10.-9. vüzvillarda Erzurum bölgesinde hüküm süren Diauehi Krallığı’na karşı

Urartu hükümdarı Minua’nin (MO 810-785/780) düzenlediği seferi konu edinir.

Yazıtın Çevirisi

“Tanrı Haldi, kendi mızrağıyla güçlü bir ülke olan Diauehi’ye karşı sefere çıktı (ve ülkeyi) dize getirdi. Tanrı Haldi güçlüdür ve Tanrı Haldi’nin mızrağı da güçlüdür. Tanrı Haldi’nin kudretiyle İşpuini oğlu Minua sefere çıktı. Tanrı Haldi önden gitti. Minua der ki; Diauehi ülkesini ele geçirdim. Kralî kent Şaşilu’yu savaşta ele geçirdim. Ülkeyi yıktım, kaleleri (yerle bir ettim). Şeşetin Ülkesi’ne, Zua şehrine kadar ulaştım. Utuha Şehrini…. Minua der ki, Diauehi’nin kralı Utupurşini önüme çıktı, ayaklarıma kapandı, (önümde) secde etti. Merhamet(?) gösterdim(?). Haraç (ödemesi koşulu) ile hayatını bağışladım. Altın ve gümüş verdi. Haraç verdi. Geri dönecek esirleri tümüyle serbest bıraktı(?).

Minua der ki;…. Oradan iki kral, (yani) Baltulhi boyunun ülkesininki ve Haldiriu Şehri’nin ülkesininkini aldım. O ülkeye özgü olan tahkimatlı kaleleri ele geçirdim.

Minua der ki; Her kim bu yazıtı tahrip ederse, her kim suç işlerse, her kim bir başkasına bunları yaptırırsa, her kim değişik bir şey, yani “Ben yaptım” söylerse, Tanrı Haldi, Tanrı Teişeba, Tanrı Şivini ve bütün tanrılar onu gün ışığından yoksun etsinler…” yazısının taş üzerine kazındığı eserin bir örneği tasarlanarak  Erzurum müzesinde yerini aldı 

ERZURUM/HORASAN MERKEZLİ GÜNCEL, DÜNYA, TÜRKİYE VE BÖLGESEL HABER YAYIN SİTESİ
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.